Šanca pre pečeň na EASL ILC vo Viedni

Keďže naše občianske združenie, Šanca pre pečeň, je od roku 2019 členom Európskej pacientskej organizácie ELPA (European Liver Patient Association), dostali sme pozvánku na Medzinárodný kongres pre ochorenia pečene (ILC – International Liver Congress), ktorý každoročne organizuje Európska asociácia pre štúdium pečene (EASL – European Association for Study of Liver). Tento rok sa konferencia uskutočnila v kongresovom centre vo Viedni. Za naše združenie sa v dňoch 21. – 24. 06. 2023 zúčastnila Ivana Šabová.

Na tohtoročnom EASL sa zúčastnilo cca 6 000 ľudí z celého sveta. Okrem exhibície farmaceutických firiem boli v jednotlivých posluchárňach prednášky rozdelené podľa tém (NASH, vírusové hepatitídy, PBC, verejné zdravie,...) ako aj workshopy a kurzy pre postgraduálne vzdelávanie lekárov. Veľkým úspechom slovenskej hepatológie bol aj poster z Banskej Bystrice ohľadom projektu SIRIUS.

Keďže ELPA mala možnosť reprezentovať činnosť svojich členov (pacientskych organizácií), Šanca pre pečeň využila príležitosť a na medzinárodnom fóre sme odprezentovali našu pomoc v projekte SIRIUS. Bolo to prvé verejné vystúpenie našej organizácie na tak prestížnom podujatí. Milým prekvapením bola aj prítomnosť našich lekárov z Roosweltovej nemocnice, ktorí prišli podporiť I. Šabovú pri prezentácii. Srdečná vďaka 😊

Šanca pre pečeň nebola jediným reprezentantom ELPA na konferencii. Milan Mishkovikj (Hepta, Severné Macedónsko) sa zúčastnil spolu s poprednými predstaviteľmi EASL na tlačovej konferencii. Sindee Weinbaum (Hetz, Izrael), ktorá sa venuje ochoreniu PBC bola súčasťou predsedníctva tejto sekcie a Ivana Dragojevič (Hronos, Srbsko) mala prednášku o činnosti ELPA v sekcii alkoholových ochorení pečene.

Okrem účasti na EASL kongrese ELPA zorganizovala pre svojich členov vzdelávací kurz „Klinické štúdie“ pod vedením Julia Burmana (Hetz, Izrael).

Čas strávený vo Viedni bol zmysluplný a veľmi sa tešíme, že tento rok sme sa zúčastnili aktívne a mali sme možnosť prezentovať tak unikátny projekt, akým je SIRIUS.

Fotogaléria