Povedzme si niečo o pečeni

Pečeň je druhým najväčším orgánom ľudského tela. Váži približne 1,5 kg, je umiestnená v pravej časti brucha a má významný vplyv na všetky životné funkcie a procesy v organizme.​


Pečeň uchováva vitamíny, minerály, vrátane železa a cukru, reguluje zásoby tuku, navyše kontroluje produkciu a vylučovanie cholesterolu. Žlč produkovaná bunkami pečene pomáha stráviť potravu a absorbovať dôležité živiny.

Neutralizuje jedovaté látky a metabolizuje alkohol. Plní dôležitú funkciu pri tvorbe protilátok, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri imunitných procesoch v tele. Podieľa sa na tvorbe bielkovín ľudského organizmu, tvorí sa v nej množstvo hormónov a enzýmov, koagulačné faktory ľudského organizmu.
Pečeň má schopnosť samoobnovania a regenerácie. Poškodená pečeň môže dorásť do pôvodnej veľkosti.

Obrázok, na ktorom je zdravotnícke snímkovanie  Automaticky generovaný popis

Pre svoju veľkú dôležitosť pre zdravý metabolizmus a celkové zdravie, ochorenie pečene, akým je hepatitída (zápal pečene rôznej príčiny), môže mať ničivý vplyv, viesť k únave, nepokoju dokonca až k smrti.
Problémom je, že pečeň je tichý partner, ktorý sa na nič nesťažuje, nebolí - až do momentu, keď je poškodenie pomerne pokročilé.
Preto je dôležitá starostlivosť o pečeň, úprava stravy pri hepatitíde, úprava životosprávy a pohybový režim.

Pečeň je najväčšia továreň v našom organizme, a preto sa o jej chod treba riadne starať, čo je aj cieľom nášho občianskeho združenia Šanca pre pečeň.

© MUDr. Róbert Krosner, gastronterológ, internista a geriater