Konopný olej

Konopný olej má najvyšší obsah polynenasýtených mastných kyselín (PUFA) medzi rastlinnými olejmi. A nie len to. Prečítajte si viac o unikátnom zložení konopného oleja...

1.
 Najvyšší obsah polynenasýtených mastných kyselín Omega-6 a Omega-3 (PUFA) medzi rastlinnými olejmi
Konopný olej obsahuje až 80% polynenasýtených mastných kyselín (PUFA), čo zaraďuje konopný olej na absolútnu špičku medzi rastlinnými olejmi. Pre porovnanie druhý - slnečnicový olej obsahuje 70%, sójový 60%, repkový 30% a olivový 10%. PUFA tvoria hlavne jediné dve esenciálne mastné kyseliny ALA (kyselina alfa-linolénová) a LA (kyselina linolová), ktoré sú nevyhnutné pre základné funkcie ľudského organizmu a naše telo si ich nedokáže samo vyrobiť, jediným zdrojom sa tak stáva naša strava. Čo je však pri olejoch z vysokým obsahom PUFA kľúčové, je ich vyvážený pomer, ktorý zabezpečí ich dokonalé využitie v našom organizme.

2.
 Ideálny pomer Omega-6 a Omega-3 polynenasýtenych mastných kyselín jedine v konopnom oleji
Konopný olej obsahuje Omega-6 a Omega-3 polynenasýtené mastné kyseliny v ideálne vyváženom pomere 2:1 až 3:1 pre ľudský organizmus. Týmto výnimočným pomerom nedisponuje žiadny jedlý rastlinný olej, takže konopný olej je oprávnene klasifikovaný ako najhodnotnejší zdroj Omega-6 a Omega-3 polynenasýtených mastných kyselín vôbec. Pre porovnanie v slnečnicovom oleji je tento pomer 70:1, v olivovom 10:1, v sójovom 8:1, v repkovom 2:1 a v ľanovom dokonca 1:4. Podľa súčasných štúdií a napríklad aj odporučení WHO je pomer približne 2:1 až 3:1 pre ľudský organizmus kľúčový, v konečnom dôsledku dôležitejší ako množstvo, pretože pri tomto pomere dochádza k dokonalému využitiu a distribúcii esenciálnych mastných kyselín v ľudskom organizme. Nevyvážený pomer Omega-6 a Omega-3, najčastejšie prebytok Omega-6 kyselín má za následok ich ukladanie vo forme tuku, vznik nežiadúcich metabolidov a v konečnom dôsledku vedie k základným príčinám mnohých civilizačných ochorení. Z toho vyplýva, že napr. slnečnicový olej je napriek vysokému obsahu polynenasýtených mastných kyselín pre našu výživu nevhodný.

3.
 Konopný olej je extra hodnotným zdrojom PUFA mastných kyselín GLA a SDA
Konopný olej obsahuje aj špeciálnu Omega-3 kyselinu SDA (kyselina stearidonová) a Omega-6 kyselinu GLA (kyselina gama-linolénová) a to ako jediný medzi bežnými jedlými rastlinnými olejmi. Väčšina rastlinných olejov ju neobsahuje vôbec, ako napríklad olivový olej, vo väčšom množstve ako konopný olej obsahujú GLA jedine špeciálne oleje ako olej púpalkový a borákový. Obidva tieto oleje však vďaka nevyváženému pomeru mastných kyselín brzdia ich metabolizmus v organizme a preto je využitie GLA z týchto zdrojov diskutabilné a z dlhodobého hľadiska nevhodné.
Výnimočná kombinácia GLA spolu s ostatnými Omega-3 a Omega-6 (SDA a esenciálnymi ALA, LA) mastnými kyselinami v konopnom oleji má silný protizápalový účinok, lieči kardioviskulárne ochorenia a ochorenia srdcového svalu, napomáha zlepšovať stavy cukrovky, redukuje hmotnosť, stimuluje nervový systém a je vysokoúčinná pri liečbe neurodermatitíd resp. atopických ekzémov, lupienke, akné a pod.

4.
 Konopný olej je hodnotným zdrojom bioaktívnych fytosterolov, chlorofylu a tokoferolov (vitamínu E)
Konopný olej charakteristický zelenou farbou obsahuje vysoké množstvo chlorofylu, známeho svojimi hojacimi, antibakteriálnymi, antiradiačnými a chemoprotektívnymi účinkami.
Fytosteroly majú aktívny vplyv na obsah cholesterolu v krvi. Dokážu vynikajúco regulovať jeho hladinu - jednoducho ho nahradia. Porovnateľné množstvo ako konopný olej obsahuje napríklad sójový olej, naopak repkový, slnečnicový a olivový približne 2x menej.
Konopný olej obsahuje až do 100-150mg bioaktívnych tokoferolov (vitamínu E) na 100g oleja, a to vo forme gama-tokoferolu, ktorý je na rozdiel od bežného vitamínu E napr. vo výživových doplnkoch mnohokrát účinnejší. Využitie vitamínu E je závislé na prítomnosti nenasýtených mastných kyselín (je rozpustný v tukoch), preto je veľmi výhodné ho získavať práve v oleji.

5.
 Konopný olej je vhodný na dlhodobé užívanie a každodenné použitie, je chutný, výživný a veľmi zdravý.
V porovnaní so špeciálnymi zdrojmi GLA alebo Omega 3 kyselín a pod., nehrozia žiadne zdravotné riziká, je cenovo dostupný, dokonale vyvážený a nakoniec aj ekologický. Konopa je rastlina, ktorá sa radí k najekologickejšim pestovaným rastlinám vôbec.

Konopný olej - účinný boj proti civilizačným ochoreniam

Konopný olej má blahodárne účinky na naše zdravie. Vďaka najvyššiemu obsahu esenciálnych mastných kyselín medzi rastlinnými olejmi a ich unikátnemu zloženiu dokáže významne pomôcť pri prevencii a liečbe mnohých civilizačných ochorení...

Srdcovo-cievne ochorenia
, vysoký tlak, arteroskleróza, srdcová arytmia, vysoká hladina LDL cholesterolu
Konopný olej je jedným z najefektívnejších prírodných prostriedkov pre prevenciu a liečbu srdcovo-cievnych ochorení typu vysoký krvný tlak, arteroskleróza, vysoký LDL cholesterol...! Stovky štúdií dokázali, že Omega-3 polynenasýtené mastné kyseliny znižujú hladinu triglyceridov a cholesterolu. Omega-3 mastné kyseliny v konopnom oleji vďaka výnimočnému zloženiu vysoko účinne pôsobia pri znižovaní krvného tlaku, priľnavosti krvných doštičiek a hladiny fibrinogénu, ktorý je kľúčovým markerom aterosklerózy. Na regulácii hladiny cholesterolu sa významne podieľa aj prítomnosť fytosterolov.
Konopný olej významne znižuje vysoký krvný tlak a vysokú hladinu LDL cholesterolu! Súčasne zvyšuje hladinu dobrého HDL cholesterolu.
Prevencia arterosklerózy sa pri pravidelnom užívaní konopného oleja deje na viacerých úrovniach: PUFA nielen upravujú lipidový profil a zabraňujú tak vytváraniu lipidových plátov v cievnej stene, ale aj znižujú agregáciu krvných doštičiek, čím pozitívne prispievajú k správnemu prúdeniu krvi a zabraňujú tvorbe krvných zrazenín, na čom sa podieľa aj v oleji obsiahnutý metylsalicylát, príbuzný známej kyseliny acetylsalicylovej (aspirinu, acylpirínu).

Kožné ochorenia
, neuroderamitidis - atopický ekzém, psoriáza, lupus, akné, zapareniny, mykóza
Konopný olej je prírodný liek č.1 na ochorenia kože typu atopický ekzém, psoriáza, mykóza, zaparená alebo zapálená pokožka...! Polynenasýtené esenciálne mastné kyseliny sú potrebné pre zdravé a pružné bunkové membrány a pôsobia proti vírusom, plesniam a baktériám. Z množstva klinických štúdií vyplýva, že esenciálne mastné kyseliny sú účinné pri liečbe mnohých chronických alergických a zápalových ochorení pokožky, akými sú ekzém, psoriáza, lupus, akné, zaparená alebo zapálená pokožka, mykóza. Kľúčovú úlohu v konopnom oleji zohráva výnimočná kombinácia GLA a ALA nenasýtených mastných kyselín. Konzumáciou oleja a aj potieraním postihnutej pokožky sa kožné ochorenia riešia komplexne a s vynikajúcimi výsledkami. Svojimi účinkami dokáže konopný olej nahradiť konvenčné riešenia pri liečbe závažných kožných ochorení a na rozdiel od farmaceutického riešenia problému je možné a žiadúce konopný olej užívať dlhodobo alebo trvalo bez vedľajších účinkov, naopak s mnohými ďalšími benefitmi pre organizmus. Zvlášť vhodný pre deti!

Cukrovka 2. typu

Konopný olej je výborným riešením pre pacientov s cukrovkou 2.typu, ktorá je typickým civilizačným ochorením posledného storočia. Nové klinické štúdie ukazujú, že konopný olej už pri užívaní 1PL denne signifikantne znižuje u pacientov s cukrovkou 2.typu hladinu LDL cholesterolu, triglyceridov, cukru aj glykovaného hemoglobínu v krvi. Rovnako u týchto pacientov dochádza k zvýšeniu hladiny “dobrého” HDL cholesterolu. Efekt tejto suplementácie dokonca pretrváva aj nejaký čas po vysadení konopného oleja.

Zápalové ochorenia
, ulcerózna kolitída a crohnova choroba
Konopný olej je výnimočne silným prirodzeným protizápalovým prostriedkom pri zápaloch rôzneho typu vrátane autoimunitných zápalov! Zápalové ochorenia ciev, kože, rôzne vnútorné zápaly vrátane kĺbov, atď...Konopný olej svojím výnimočným profilom polynenasýtených mastných kyselín a tiež vďaka prítomnosti bioaktívneho chlorofylu a antioxidantov aktívne pôsobí na zápalové a mykotické ochorenia hrubého čreva. Významne zlepšuje stav chorých postihnutých ulceróznou kolitídou alebo iným bližšie nešpecifikovaným zápalom čreva.

Hormonálna rovnováha, menopauza

Konopný olej SUM je vysoko účinný prírodný prostriedok pre obnovenie a udržanie hormonálnej rovnováhy, najmä pre ženy v menopauze. Výborne pomáha pri všetkých typických problémoch v menopauze, chráni telo pred klasickými nebezpečenstvami menopauzy ako infarkt alebo obvyklé zvýšenie telesnej hmotnosti. Tu opäť zohráva úlohu extra vysoký obsah GLA v našom konopnom oleji. GLA je veľmi účinná nenasýtená Omega-6 kyselina pri liečbe predmenštruačných symptómov a symptómov spojených s menopauzou. Vzhľadom na profil mastných kyselín je konopa vhodnejšia na dlhodobé používanie ako iné zdroje GLA. Olej z konopných semien obsahuje aj chlorofyl bohatý na horčík, ktorý významne prispieva k hormonálnej rovnováhe organizmu.

Reumatické a zápalové ochorenia, artritída

Omega-3 mastné kyseliny pomáhajú pri tvorbe prostaglandínov série 3 (PG3), protizápalových chemických látok, ktoré v tele pôsobia ako hormóny. Olej z konopných semien poskytuje kľúčové mastné kyseliny pre dlhodobú liečbu zápalu kĺbov vrátane reumatoidnej artritídy.

Rakovina

Konopný olej je významnou prevenciou a účinným pomocným prostriedkom pri liečbe širokého spektra rakovinových ochorení. Polynenasýtené mastné kyseliny a vysoký obsah GLA pracujú v organizme na niekoľkých úrovniach, udržujú metabolizmus buniek vo výbornej kondícii, čím významne znižujú riziko rakovinových ochorení a pomáhajú v ich liečbe. Kanabidiol CBD obsiahnutý aj v konopných semienkách má výrazný antioxidačný účinok, so signifikantnou anti-nádorovou aktivitou.

Nervová sústava, parkinsonova choroba, alzheimerova choroba, depresie

Nedostatok PUFA v membránach nervových buniek centrálneho nervového systému sa spája s viacerými neurodegeneratívnymi ochoreniami ako je napr. Alzheimerova alebo Parkinsonova choroba. Esenciálne mastné kyseliny sú nevyhnutné pre zdravú štruktúru bunkových membrán, a to najmä v nervových bunkách, pretože sú potrebné pre myelínový obal, ktorý nervové bunky chráni. Esenciálne mastné kyseliny sú osobitne dôležité pre zdravý vývin mozgu detí. Významná prevencia a podpora liečby rôznych neurodegeneratívnych ochorení mozgu a nervovej sústavy.

Alergie a imunitný systém

Esenciálne mastné kyseliny posilňujú funkciu imunitného systému, pomáhajú obnoviť reguláciu črevných baktérií a zvyšujú energiu buniek pri odstraňovaní odpadového materiálu. Obsah tokoferolov a chlorofylu významne zvyšuje účinky konopného oleja v našom organizme. Pravidelné užívanie nám pomôže obnoviť silný imunitný systém a zbaviť nás mnohých alergií.

Vlasy, nechty

Konopný olej je výborným prostriedkom pre zdravé vlasy, nechty, nechtové lôžka a pokožku hlavy. Pravidelné užívanie oleja preukázateľne rieši problémy s pokožkou hlavy (suchá pokožka, svrbenie, lupiny), viditeľne zlepšuje kvalitu vlasov a nechtov, rieši problémové zápaly v oblasti nechtových lôžok. Účinky sa prejavujú už po niekoľkých týždňoch užívania, výrazné zlepšenie aj pri vonkajšom použití (vtieranie oleja do vlasov na noc už po jednej kúre viditeľne zlepší kvalitu vlasov a výrazne pomôže pri eliminácii lupín, vlasové zábaly, natieranie nechtov a nechtových lôžok a pod.), spoločne s vnútorným užívaním sa rieši problém komplexne.

KDE KÚPIŤ KONOPNÝ OLEJ?

Olej v obchodoch kúpite do cca 16,00EUR, čo je výborná cena. Olej kúpite v týchto bio-obchodoch:

BIOSEN Zvolen

Námestie SNP 14, Zvolen(pasáž pri cukrárni Jadran)
www.biosen.sk
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
ZDRAVÁ VÝŽIVA BIOŠUJO Martin

Kohútová 1/65 (podchod pri Priore), Martin
www.biosujo.sk
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
BIOHARMONY Martin
OC Tulip, Pltníky 2, Martin
tel.0907839033
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
ZELENÝ OBCHODÍK Bánovce nad Bebravou
Záfortňa 555/25 (pod Arkádiou pri Tatrabanke), Bánovce nad Bebravou
www.zelenyobchodik.sk
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
RACIOLKA Žilina
Hodžova 12, Žilina
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
ZDRAVÁ VÝŽIVA BIOBEA Púchov
Moravská 4312, Púchov
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
NATURA FAIR zdravá výživa Banská Bystrica
ul. 29.augusta 5, Banská Bystrica
www.zdravavyziva-naturafair.sk
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
BIOVIA Bardejov
Andraščíkova 25, Bardejov
www.bio-via.sk, tel.0903367530